Skip to main content

Rapidcenter print onderdelen voor exclusieve design vulpennen

Door: Erik Steenkist

De Nederlandse industrieel ontwerper Rein van der Mast (SOLide) heeft een serie exclusieve design vulpennen ontwikkeld die voornamelijk bestaan uit 3D-geprinte onderdelen. Ook voor zijn meest recente ontwerp, de ‘Meteor’ deed de designer een beroep op RapidCenter, voor de productie van het bijbehorende display.

Innovatieve 3D-geprinte Vulpennen: De Kunst van Modern Design

Vanwege de standaard hoge materiaaldichtheid koos hij al eerder voor de HP Multi Jet Fusion 3D-printtechnologie in plaats van selective laser sintering (SLS). Toen betrof het de ‘TypeONE’, een pen die grotendeels uit kunststof prints bestaat. Rein van der Mast, die ruim vijf jaar geleden als eerste in de wereld begon met het printen van vulpennen en penpunten, heeft sindsdien meerdere ontwerpen op de markt gebracht. Ze zijn bedoeld voor het exclusieve segment en worden in een beperkte oplage wereldwijd aangeboden.

Hoge mate van flexibiliteit

“Het Multi Jet Fusion printproces van HP met de inzet van Nylon levert een vrijwel door en door zwart product op met een hoge dichtheid. Voor dit doel de beste oplossing,” licht Rein van de Mast toe. “Uit alle beschikbare 3D printtechnieken heb ik voor ieder onderdeel de meest geschikte technologie gekozen. Een aantal delen van de eerste proefexemplaren van de ‘TypeONE’ heb ik aanvankelijk met zowel FDM als SLS technologie laten printen. Later raakte ik onder de indruk van de prints van HP. Duurzaamheid en dichtheid waren uiteindelijk doorslaggevende factoren bij mijn keuze voor Multi Jet Fusion. De inkt in de penpunt mag wanneer de dop erover zit immers niet uitdrogen. Ook mag slijtage van het zwarte oppervlak, met name bij randen, geen kleurverandering opleveren. Bij SLS is de onderliggende kleur meestal helder wit.”

Van zowel de ‘TypeONE’ als de ‘Meteor’ worden als exclusief design product maximaal 200 exemplaren op de markt gebracht. Inmiddels is een eerste batch van 40 stuks geproduceerd. Voor de HP Multi Jet Fusion en alumide prints laat ik printen door RapidCenter. Belangrijke meerwaarden bij printen zijn lage eenmalige kosten, ruimte voor personalisatie, in combinatie met klantorder-gestuurd produceren”

Assemblage

De pennen worden in eigen beheer geassembleerd en de punten ambachtelijk nabewerkt en geperfectioneerd omwille van de schrijfbeleving bij de eindgebruiker. “In die fase komen de geprinte en conventioneel geproduceerde onderdelen bij elkaar samen en komt het er op aan in hoeverre de onderdelen passen. Waarbij er uiteraard vooraf duidelijkheid moet bestaan over welke toleranties wel of niet haalbaar zijn, en dus is het raadzaam er in het ontwerp direct rekening mee te houden.” waarschuwt Rein van der Mast. Hij vervolgt: “Voor vergaande industrialisatie zijn er nog uitdagingen. Toch hoop ik met onder meer mijn pennen de wereld te overtuigen van de alsmaar toenemende kansen van 3D-printtechnologie.”

Rein van der Mast, die sinds ’98 vanuit zijn eigen onderneming SOLide in Dordrecht en via het nieuwe adviesbureau Additive Center in Eindhoven bedrijven helpt printen op een winstgevende manier te implementeren, en als metaalprintexpert is verbonden aan de Fontys Hogescholen Engineering in Eindhoven, mag gezien worden als een echte specialist op dit gebied. En voordat hij bij Fontys terecht kwam, was hij enkele jaren de manager Design & Engineering van de razendsnel groeiende Eindhovense metaalprinter bouwer Additive Industries.

"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen