Skip to main content
Design for additive manufacturing

Maquette vernieuwing Albert Cuypstraat als afstudeerproject

Bron: RapidCenter

De openbare ruimte van de Albert Cuypstraat zal een transformatie moeten doorgaan wil de straat inclusief blijven. Student Arne omarmde de uitdaging om met een nieuw ontwerp een aantrekkelijk en vertrouwde omgeving te creëren waarin mensen een aankoop doen, interactie met elkaar zoeken en waar mensen ook graag naar terugkeren.

3D Printtechniek binnen architectuur


De Albert Cuypstraat is, al 115 jaar, een laagdrempelige, vitale en flexibele openbare ruimte waar diverse groepen uit de buurt, stad en daarbuiten elkaar ontmoeten en fragmenten van elkaars verschillende levens en culturen opvangen. Door onder andere veranderingen in levensritmes, de opkomst van supermarkten en online winkelen en verdere thematisering van het verkoopaanbod dreigt deze openbare ruimte zijn diversiteit aan bezoekers langzaam te verliezen.

De Albert Cuypstraat dankt zijn unieke charme, sfeer en uitstraling aan het feit dat een groot deel van de ruimte (gedurende de dag) door de gebruikers zelf wordt aangevuld en aangepast. Hierom is het belangrijk om in het nieuwe ontwerp (op sommige plekken) ruimte over te laten om dit huidige laagdrempelige, open en geïmproviseerde karakter van de markt te behouden of juist te beaccentueren.

In het nieuwe ontwerp zullen gebruikers de kans krijgen om de architectuur van de openbare ruimte deels naar hun eigen wensen en persoonlijke voorkeuren aan te passen en aan te kleden.

Deze vormgeving zou voor de opbouw van de maquette een lastige opgave worden. De constructie bestond immers - anders dan veel andere gebouwen - uit een licht en relatief dun steigersysteem. Hoe ga je zoiets ooit met de hand bouwen zonder dat het een rommelig en onprofessionele uitstraling krijgt? Naast dat een dergelijke maquette met de hand een riskante opgave zou worden, zou het hem ook veel tijd en energie gaan kosten. Tijd was er immers zeker niet. Aangezien het project voor een groot deel al in Sketchup was opgezet, kwam Arne op het idee om zijn maquette te laten printen.

Het printen van een complex model als deze was voor Arne allemaal erg nieuw;

“RapidCenter had de nodige expertise in huis om te helpen bij het optimaliseren van mijn model en het kiezen van de juiste 3D-printtechniek . Al snel bleek dat het printen van mijn model (ook gezien de complexe aard ervan) in HR PA12 de beste keuze was. Dankzij het mee-printen van een speciaal beschermingsnet, lukte het uiteindelijk ook om het model dun en luchtig te houden zonder dat deze schade zou oplopen tijdens het productieproces.”

"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

  • Industrie segment:

    Project- en Planontwikkeling


  • Gekozen materiaal
  • Voordelen
    Goed op te delen
    Sterk en robuust
    Korte levertijden
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen