Medtechbedrijven ontdekken steeds vaker de voordelen van additieve productie en omarmen de ontwerpvrijheid. Deze flexibiliteit qua ontwerp en productie resulteert in kosteneffectieve medische apparaten die met verkorte time to market uitgebracht kunnen worden. De verstoringen van de COVID-19-pandemie heeft dit besef aanzienlijk versneld. Hierdoor heeft deze technologie versneld een kans gekregen om meer toepasbaarheid te demonstreren dan alleen voor chirurgische geleiders en anatomische modellen.
Medische apparatuur zoals dit beademingsapparaat bestaat steeds vaker uit 3D geprinte onderdelen. Fabrikanten van medische apparatuur vinden dat 3D printen niet alleen een beter ontwerp mogelijk maakt, maar ook de kosten in materiaalgebruik en montagetijd reduceert. Voor dit beademingsapparaat is gekozen voor Polypropyleen, specifiek voor de eigenschappen die dit materiaal biedt.
Polypropyleen (PP) is een thermoplastisch polymeer dat voor een breed scala aan toepassingen wordt ingezet. De productie van PP gebeurt via ketengroei polymerisatie uit het monomeer propyleen. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met polyethyleen, maar het is iets harder en hittebestendiger. Het is een mechanisch robuust materiaal met een hoge chemische weerstand.