Skip to main content

Food for thought

Zijn groene ambities alleen plezant zolang het de marge niet verbrandt?

Dat artikel hoe 3D-printen kan helpen de Product Carbon Footprint te verlagen zonder marge in te leveren.

Door: Uw Service Team
In een wereld die zich steeds meer bewust moet worden van de impact op het milieu, worstelen veel bedrijven met het vinden van een evenwicht tussen duurzaamheid en winstgevendheid.

De zogenaamde Product Carbon Footprint (PCF) - de totale hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de levenscyclus van een product - is een steeds belangrijker wordende maatstaf voor duurzaamheid. Gelukkig staat technologische innovatie ons toe om nieuwe, meer duurzame productiemethoden te verkennen. Een hiervan is 3D-printen, een technologie die het potentieel heeft om de PCF te verlagen zonder marge in te leveren.

Een efficiëntere productiemethode

3D-printen biedt een meer efficiënte manier van productie in vergelijking met traditionele methoden. Het 'additieve' productieproces, waarbij materiaal laag voor laag wordt toegevoegd totdat het eindproduct is gemaakt, zorgt ervoor dat er bijna geen materiaalverspilling is. Dit is een schril contrast met de 'subtractieve' methoden zoals frezen of draaien, waarbij een groot deel van het materiaal wordt verwijderd en weggegooid. Minder verspilling betekent minder productie van grondstoffen, wat leidt tot een lagere CO2-uitstoot.

Links zijn er naast het bevestigingsmateriaal 8 halffabricaten nodig om deze tool te assembleren. Rechts de 3D-geprinte variant als een enkel onderdeel.
Daarnaast biedt 3D-printen de mogelijkheid om producten te vervaardigen dichter bij de eindgebruiker, wat de logistieke keten verkort en transportgerelateerde CO2-uitstoot vermindert. Met lokale printstations kunnen producten op aanvraag worden gemaakt, waardoor de behoefte aan opslag (efficiënt voorraadbeheer) en de bijbehorende energiekosten verder afnemen.
Experiment met lichtgewicht constructies om de juiste balans te vinden zonder in te leveren op sterkte.

Het creëren van complexe, lichtgewicht structuren

Bovendien stelt 3D-printen ontwerpers in staat om complexe, lichtgewicht structuren te creëren die met traditionele methoden moeilijk of zelfs onmogelijk te produceren zijn. Lichtere producten gebruiken minder grondstoffen en vereisen minder energie om te transporteren, wat opnieuw bijdraagt aan een lagere PCF.

De juiste balans tussen duurzame inkoopdelen en maatwerk. (hoover over de afbeelding)

Uitdagingen van 3D-printen voor duurzaamheid

Natuurlijk moeten we ook rekening houden met de uitdagingen. De energie-efficiëntie van 3D-printers zelf kan variëren, en niet alle 3D-printmaterialen zijn momenteel recyclebaar. Dit benadrukt het belang van voortdurend onderzoek en ontwikkeling, niet alleen naar efficiëntere printers, maar ook naar duurzamere materialen.

Ondanks deze uitdagingen biedt 3D-printen een veelbelovende weg naar duurzamer ondernemen. Het helpt ons niet alleen om de PCF van producten te verlagen, maar ook om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen die beter passen bij een circulaire economie.

In conclusie

Groen is plezant, of beter gezegd, 'natuurlijk' noodzakelijk, maar het moet worden benaderd met een gezonde dosis realisme en pragmatisme. Duurzaamheid kan niet leiden tot het verbranden van de marge en het in gevaar brengen van de financiële stabiliteit van bedrijven. Door te zorgen voor financiële levensvatbaarheid, het stellen van realistische doelen, het baseren van initiatieven op wetenschappelijk advies en het aangaan van samenwerkingen, kunnen groene inspanningen daadwerkelijk vruchten afwerpen en een positieve impact hebben op zowel het milieu als de economie.


"RapidCenter is uw 3D-printing productiepartner voor de productie van seriewerk, reserve- en legacy-onderdelen en prototypen. Als u vragen heeft omtrent geschikte toepassingen dan helpen wij u graag op weg om de juiste oplossingen te vinden die passen bij uw visie en wensen."

 

  • Industrie segment:

    Planeet Aarde

  • Voordelen

    Efficiënte productie
    Verkorte logistieke keten
    Nieuwe bedrijfsmodellen

Food for thought
Op de hoogte blijven?
Vul hieronder uw e-mailadres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen